no

Visjon



Sandefjord er kjent for flere ting, og en av flere suksess historier er Kurbadet/Sandefjord bad som ble etablert av dr. Heinrich Arnold Thaulow på 1800 tallet. Hit strømmet kunder til for å kurere forskjellige former for sykdommer, men også velvære formål.

Kur Sauna konseptet går også ut på å kunne tilby en tjeneste som gir bedre helse og velvære. Isbading er en stor del av konseptet, og kombinasjonen av badstue og isbading med riktige pusteteknikker har en god helseeffekt som flere og flere har igjen fått øynene opp for.
Det er viktig å forstå at dette er en påkjenning på kroppen i positiv retning men også negativt i noen tilfeller. Har du hjerteproblemer, er gravid eller annet. så anbefales det å drøfte dette med fastlegen på forhånd. 

Har du utfordringer med angst, depresjon, søvnproblemer, kroniske smerter, stressfylt hverdag eller kanskje dårlig blodsirkulasjon, da vil badstue og isbading være en effektfull behandlingsform for dette, uten bivirkninger annet enn økt energi og godt humør. Men du trenger ikke ha noen annen grunn enn et ønske om å kunne trekke deg litt tilbake.
De fleste av oss har nok behov for dette, så hvorfor ikke gjøre det i badstua mens vedovnen knitrer og du kan se utover fjorden. 

Har du ønske om at nærområdet ditt skal få oppført en badstue, ikke nøl med å ta kontakt.

Historie


Foto: Norsk Folkemuseum
Badstue fra Valle i Setesdal, bygget på 1600 tallet.

Historie av Badstue


  1. Antikkens Roma:
    Badstuepraksisen kan spores tilbake til antikkens Roma, hvor romerne hadde offentlige badehus (thermae) som inkluderte varme og kalde bad, dampbad og badstuer. Disse badehusene var sosiale sentre og ble brukt for hygiene og sosiale sammenkomster.

    Norden og Finland:
    I Norden, spesielt i Finland, har badstue en lang tradisjon. Det finnes referanser til finske badstuer som går tilbake til 1100-tallet. Badstue er fortsatt en viktig del av finsk kultur.

    Russland:
    I Russland har banya, en type badstue, en lang historie og er en viktig del av russisk kultur og helsepraksis.

    Moderne tid:
    I dag har badstue spredt seg over hele verden som en form for avslapning, rensing og terapi. Det finnes ulike typer badstuer, inkludert tørr badstue, dampbadstue og infrarød badstue.

Historie av Isbading:


  1. Nordiske land:
    Isbading har en historie som strekker seg langt tilbake i nordiske land som Norge, Sverige og Finland. Tradisjonen med å bade i iskalde innsjøer eller havvann etter badstuebehandlinger er kjent som "avkjøling" og har blitt praktisert i århundrer.

    Russland:
    Også i Russland har isbading vært en del av banya-opplevelsen. Det er kjent som "avkileniye" og innebærer å dyppe seg i kaldt vann etter å ha vært i badstuen.

    Moderne isbading:
    I nyere tid har isbading blitt populært over hele verden som en form for ekstrem avkjøling og helsepraksis. Isbading hevdes å ha fordeler som økt sirkulasjon, styrking av immunsystemet og forbedret mental styrke.

Badstue i Norge kort fortalt


Historien om badstue i Norge går langt tilbake og er en del av landets kulturarv. Her er en kort oversikt over badstuens historie i Norge:

Gamle Norge:
Badstuen har en lang historie i Norge og var en viktig del av den gamle norrøne kulturen. I vikingtiden ble det bygd badstuer (norrønt: "baðstofa") som var en kombinasjon av et baderom og et felles rom for sosialt samvær. Badstuene ble ofte brukt for hygieniske formål og som et sted for møter og diskusjoner.

Mellomalderen:
I middelalderen fortsatte bruken av badstuer, spesielt i klostre og herregårder. Badstuen ble ansett som et sted for å rense kroppen og sjelen, og det var vanlig praksis å bade med urter og aromatiske planter.

1700- og 1800-tallet:
På 1700- og 1800-tallet ble badstuen en del av bondekulturen i Norge. De fleste gårdene hadde egne badstuer hvor folk kunne vaske seg og holde seg rene. Badstuen ble også brukt som et sted for fødsler og helbredelse.

1900-tallet:
På begynnelsen av 1900-tallet ble det bygd offentlige badstuer i norske byer, og badstuer ble en viktig del av folks liv. Dette var et skritt mot å fremme hygiene og helse.

Moderne tid:
I dag finner man badstuer over hele Norge, både i private hjem og offentlige fasiliteter som svømmehaller, treningssentre og spa. Tradisjonen med å bruke badstue for avslapning, helse fordeler og sosialt samvær er fortsatt en viktig del av norsk kultur.

Det er også en økende interesse for å kombinere badstue opplevelsen med isbading, spesielt i de nordlige delene av landet. Dette har blitt populært som en helsepraksis og en måte å oppleve den norske naturen på en unik måte.

Badstuekulturen i Norge har utviklet seg gjennom tidene, og den har fortsatt å tilpasse seg moderne livsstiler og helsepreferanser, samtidig som den bevarer elementer av tradisjon og historie